ДЕТСКИ ГРАДИНИ ® КАТАЛОГ ДЕТСКИ ГРАДИНИ В СОФИЯ, ДЕТСКИ ГРАДИНИ ВАРНА И БУРГАС - НАМЕРЕТЕ ДЕТСКА ГРАДИНА ЗА СВОЕТО ДЕТЕ

slide 1 slide 2 slide 3

Кога проговаря детето

ПРОГОВАРЯНЕТО Е СЛОЖЕН И СТРОГО ИНДИВИДУАЛЕН ПРОЦЕС – НЯКОИ ДЕЧИЦА КАЗВАТ ‘’МАМА’’ НА 9 МЕСЕЦА, ДРУГИ ЧАК НА ГОДИНКА.


Трудно е да се каже на каква възраст проговарят децата – някои отронват първата си думичка преди прохождането, но при други тя не ‘’идва’’ и след първия рожден ден. За утеха на всички майки и татковци трябва да кажем, че проговарянето е един сложен и строго индивидуален процес. Той започва още от 3-месечна възраст, когато бебето все повече се вслушва в гласа ви и следи изражението на лицето ви, докато говорите.

В този период ще чуете и първото сладко и мелодично гукане. Около 6-я месец дребосъкът с видимо доволство започва да повтаря сричка – ма-ма-ма, ба-ба-ба, та-та-та, ка-ка-ка. Постижението не е за подценяване, само че все още е далече от съзнателното и изпълнено със смисъл произнасяне на думичка.

 

Качествена промяна настъпва около 9-я месец. Тогава можете да чуете първото ‘’мама’’ или ‘’дай’’. Малкото човече вече знае какво означава ‘’не’’, ‘’здравей’’ и други често употребявани думи. Духне ли една свещичка, детето вече назовава членовете от семейството, може да каже и името си. То разбира много от това, което му говорите и ако му задавате въпроси, които изискват отговори ‘’да’’ или ‘’не’’, би могло да ви отговори дали иска вода, или ‘’ам, ам’’. На годинка и половинка речникът на детето съдържа 10-15 думи и с тях то може да съставя прости изречения. Детето все по-внимателно слуша какво говорите и се опитва да произнася и по трудните и дълги думи. Това е началото на един много мил и весел период, през който детето ще ви забавлява със своето словесно ‘’творчество’’.

 

Върху процеса на проговарянето влияят и взаимоотношенията дете-родител. Майките обикновено са по-приказливи, а татковците предпочитат игрите. И словесната комуникация, и игривото начало помагат на детето да започне да се изразява с думи.

 

Реклама