ДЕТСКИ ГРАДИНИ ® КАТАЛОГ ДЕТСКИ ГРАДИНИ В СОФИЯ, ДЕТСКИ ГРАДИНИ ВАРНА И БУРГАС - НАМЕРЕТЕ ДЕТСКА ГРАДИНА ЗА СВОЕТО ДЕТЕ

slide 1 slide 2 slide 3

Над 13 хил. деца без детска градина само в София

Към септември 2012 г. няма места в детските градини в София за 13 291 деца.

 

Това посочва столичният кмет Йорданка Фандъкова в официалния си отговор до общинския съветник от БСП Борис Цветков.

 

 

В писмото Фандъкова обяснява, че в столичните детски градини и ясли не достигат 13 291 места. 

 

Тези данни са само на базата на подадените молби от страна на някои родители и не е ясно колко още деца, родени в София, остават извън детските заведения.

 

Най-голям дефицит на места за прием на деца има в яслените групи. 

 

За 4440 деца, родени през 2010 г., все още няма места въпреки желанието на техните родители да ги настанят в яслена група. 

 

Същото важи и за 3561 деца, родени през 2011 г.

 

Очаква се все пак до края на годината да бъдат открити 6 нови сгради на детски градини в районите "Надежда", "Кремиковци", "Илинден", "Лозенец", "Слатина" и "Овча купел", за да могат да се осигурят около 400 нови места, а през следващата година поне по план трябва да започне строителството на 6 нови сгради.

 

Заради все още нерешения проблем от Дискусионния клуб по социална местна политика към БСП и общинският съветник Борис Цветков предлагат приоритетно осигуряване на места за всички желаещи чрез строеж на нови сгради и едва след това обновяване на старите детски ясли и градини.

 

От левицата коментираха и установените нарушения в няколко столични района заради изграждането на детски градини в тях без обявяване на обществена поръчка и с фактуриране на неизпълнени дейности. 

 

Такива нарушения бяха открити в район "Младост" и в район "Триадица", 

 

като от БСП имат и съмнения за "Възраждане".

 

В някои райони на София липсват места в детските градини, тъй като сградите, които трябва да се ползват именно за тази общинска услуга, са дадени за ползване на общинска или районна администрация или в тях са настанени частни детски градини. 

 

Проблемът съществува в районите "Изгрев", "Младост 1", "Красно село" , "Люлин 6". 

 

В ж.к. Дружба 1 и 2 няма построена нова сграда на детска градина или построено разширение на съществуваща детска градина, въпреки че не достигат много места, коментира още Борис Цветков.

 

Не се изпълняват и решения на Столичния общински съвет, свързани с някои детски градини. 

 

Още през април СОС реши да събори опасна сграда на ул. "Победа" в район "Оборище", за да се построи там детска градина и задължи кмета на района събарянето да започне в рамките на един месец.

Реклама