ДЕТСКИ ГРАДИНИ ® КАТАЛОГ ДЕТСКИ ГРАДИНИ В СОФИЯ, ДЕТСКИ ГРАДИНИ ВАРНА И БУРГАС - НАМЕРЕТЕ ДЕТСКА ГРАДИНА ЗА СВОЕТО ДЕТЕ

slide 1 slide 2 slide 3

Родители излязоха на национален протест срещу насилието сред децата.

Родители излязоха на национален протест срещу насилието сред децата. Те поискаха да бъдат чути за това какво трябва да бъде образованието на децата им. 


Десетки майки прекараха часове пред сградата на Общинската здравна дирекция и поискаха видеонаблюдение във всички детски заведения, по-малко деца в група и редовни психотестове за възпитателите.

Сред протестиращите имаше и представители на детски заведения. Те също настояваха за намаляване броя на децата в групите.


Местната власт обеща да разгледа исканията на недоволните. Още следващата седмица започват преговори как родителите биха могли да присъстват през първите седмици на детето им в детско заведение. Целта е да се улесни адаптацията му в новата среда.


„Насилието винаги го е имало. Просто сега имаме много по-голям медиен достъп до него. Това, което предлагаме, е пълна промяна на системата и най-вече осигуряване на достъп на родителите до помещенията, в които се отглеждат децата”, каза в „Здравей, България” Елисавета Белобрадова, майка на три деца и блогър в maikomila.bg.


„Идеята дойде заради зачестилите в последно време записи на родители, които показват едно недопустимо отношение към малките деца, които са напълно беззащитни. Протестът не е насочен срещу учителите и държа това да се разбере правилно. Има страшно много провокации в тази посока. Той е насочен към промяна на цялата образователна система. Родителите масово отказват децата им да посещават държавни градини и училища и предпочитат частните и дори домашно образование”, обясни Ема Черногорска, организатор на протеста.

Някои от мерките, които се предлагат, са камери във всяко помещение и дворове, както и онлайн излъчване с достъп за родителите. Психотестове с публични резултати за педагозите, подбор според нравствените им качества, както и ежегодни обучения съвместно с психолози


„Нуждаем се от пълна промяна на процеса на въвеждане и адаптация на деца в детските градини. Ние не сме срещу персонала, а искаме да чуем и техните оплаквания и виждания какво се случва там”, коментира Красимира Хаджииванова, която също е майка и блогър в maikomila.bg.

 

 

 

Реклама