ДЕТСКИ ГРАДИНИ ® КАТАЛОГ ДЕТСКИ ГРАДИНИ В СОФИЯ, ДЕТСКИ ГРАДИНИ ВАРНА И БУРГАС - НАМЕРЕТЕ ДЕТСКА ГРАДИНА ЗА СВОЕТО ДЕТЕ

slide 1 slide 2 slide 3

Международен ден на йога

 

На 21 юни България ще отбележи Международния ден на йога

 

 

На най-дългия ден в северното полукълбо, oт 9 ч. сутринта до късно вечерта Националният дворец на културата  ще отвори врати за древното учение по йога

 

На 21 юни 2016 година, в деня на лятното слънцестоене, държавите по света ще отбележат за втора поредна година Международния ден на йога. По предложение, изразено за първи път официално от министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди, на 11 декември 2014г. Общото събрание на ООН приема резолюция, по силата на която 21 юни става Международен ден на йога.


Йога

 

Йога е древна наука за човека. Нейните археологически следи водят до Харапската цивилизация в поречието на река Инд. Забележително е ,че тя извира от дълбините на времето и продължава да съществува и до днес, формирайки линия на непрекъснатост. Предмет на тази наука е съществуването на човека като материално-енергийна структурна единица – микрокосмос и неговите взаимодействия с макрокосмоса – обграждащия го социум, свят, природа, космос, битие. Характерна особеност на йога като наука е, че тя съдържа не само огромно теоретично знание, фиксирано писмено в многобройни древни, средновековни и съвременни текстове, но в още по-голяма степен тя е развила практическото приложение на това знание под формата на многообразни йогийски практики, обхващащи огромния диапазон на човешката личност - от чисто физическото ниво до най-фините и дълбинни нива на самовглъбяване и самопознание. Целта на зананието и практиките по йога е една – постигането на такъв стабилен, неразрушим покой и вглъбеност на ума, при които да разцъфти дълбинната същност на личността и пълната хармония на индивидното и всеобщото в потока на съществуването. Причината светът да признава йога като ценност на общочовешката култура се корени във факта, че и най-незначителното постижение към тази цел дарява човека с вътрешен покой, по-добро здраве, по-хармонични отношения с околния свят, по-добри физически и интелектуални умения, по-голяма трудоспособност, умение за по-успешно преодоляване на трудности от всякакъв характер, позитивизъм, вътрешна радост и стабилност и много други екзистенциални качества, осигуряващи развитие, удовлетворение и благоденствие на личността.

 

Важна отличителна черта на знанието и практиката по йога е, че те се предават само от учител на ученик в индивидуална връзка, включително и чрез фина трансмисия. Отношението “учител – ученик” формира една изключително богата и строго регламентирана образователна система, която съществува и се развива хилядолетия наред. Именно тази традиционна образователна система осигурява темпоралната непрекъснатостта на явлението йога в индийския културен ареал от дълбока древност до наши дни.

 

В България йога също се преподава от учители по йога с различна специализация и насоченост.

 

Събитието

 

На 21 юни, най-дългия ден в северното полукълбо, oт 9ч. сутринта до късно вечерта Националният дворец на културата  ще отвори врати за древното учение по йога. Десетки школи по класическа йога от цяла България ще демонстрират практики в зала 3, където желаещите ще могат да се упражняват, или просто да слушат и наблюдават. В зала 3.1 учени-практици ще изнесат лекции по различни теми, засягащи същността на йога, а в зала 3.2 ще бъдат представени холистичната наука за здравето аюрведа, а също и йога за деца и йога за бременни. Събитието е отворено за всички  заинтересовани от даровете на йога.

 

По повод на честването на Международния ден на йога посланикът на Република Индия Н. Пр. г-н Р. К. Сачдева споделя: “Впечатлен съм от огромния интерес и дълбокото разбиране за йога в България. Аз лично съм скромен практик по йога, но тук срещам хора, които не само практикуват, но проявяват и серьозна интелектуална и научна насоченост към изучаването на ползите от йога.”

 

Програмата

 

20.06.2016 - Класически индийски танц Бхаратанатям, 19:00 чл, Зала “Люмиер” на НДК

 

Празникът в София ще започне още на 20.06.2016 вечерта в зала “Люмиер” на НДК с музикално-танцовото представление на класическата танцьорка, хореограф и учител в традицията бхаратанатям Анджана Раджан  и нейната формация “Story Travellers”, включваща музикантите: Елангован Говиндараджан – вокал и наттувангам, Джаян Пурушотхама Дас – мридангам, Вишнупурам Сундаресан Кунджитхападам Аннадурай – цигулка и Шям Раджан – табла и рецитация.

 

21.06.2016г. – Международен ден на йога, Зала №3, Зала №3.1, Зала №3.2 на НДК

 

9:00 – 10:00  Официално откриване

10:00 - 21:00  Водени практики по класическа йога в оборудваната с постелки за йога зала 3 на НДК.

10:00 - 21:00  Лекции по йога в зала 3.1 на НДК.

10:00 - 20:30  Водени практики по йога за деца и йога за бременни в зала 3.2 на НДК.

10:00 - 20:30  Водени практики и консултации по аюрведа в зала 3.2 на НДК.

 

Във фоайето пред залите ще има прожекции на теметични филми, изложба акварел на наши известни художници от тяхното пребиваване в Хималаите, щандове с изданията на различните йога школи в България, аюрведически продукти, дребни сувенири и др. Участниците ще могат да опитат индийска вегетарианска, континентална вегитариенска и веганска храна, както и да се запознаят с изкуството на къната.

 

Входът е свободен за цялата програма. Достъпът до всички зали и фоайето ще е непрекъснат.

 

 

Към програмата в София координирано и едновременно се пресъединяват със свои програми по места още двадесет и един града в България: Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Свиленград, Казанлък, Сливен, Бургас, Созопол, Черноморец, Варна, Силистра, Русе, Шумен, Търговище, Габрово, Велико Търново, Плевен, Левски, Перник и Самоков.

 

Организаториоте

 

Честването на Международния ден на йога се организира от посолството на Република Индия, под патронажа на Н.Пр. г-н Раджеш Кумар Сачдева, посланик на Република Индия в България, в партньорство с редица правителствени и неправителствени организации и институции, и с активното участие на десетки йога-центрове в България.  Определени са специален Организационен комитет и координатор,  които се грижат за цялостната организация и осъществяване на събитието. Съответни организационни структури със свои координатори по места са формирани и в още шестнайсет града на страната, които се присъединяват към честването на 21 юни в Националния дворец на културата в София.

 

Градовете в страната

 

Идеята за празнуване на Международния ден на йога не само в София, но и в други градове на България, възниква още миналата година в процеса на подготовката на събитието, когато спонтанно се присъединява Пловдивския културен институт и започва да организира синхронно честване в своя град. Този пример бива последван с непринуден ентусиазъм от школите и практиците по йога в редица други градове. Така едновременно и координирано с празника в Националния дворец на културата, провеждане на събитието се подготвя и осъществява успешно и в градовете Пловдив, Свиленград, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Габрово и Перник. През тази година присъединилите се градове са значетелно повече: Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Свиленград, Казанлък, Сливен, Бургас, Созопол, Черноморец, Варна, Силистра, Русе, Шумен, Търговище, Габрово, Велико Търново, Плевен, Левски, Перник и Самоков.

 

 

Реклама