ДЕТСКИ ГРАДИНИ ® КАТАЛОГ ДЕТСКИ ГРАДИНИ В СОФИЯ, ДЕТСКИ ГРАДИНИ ВАРНА И БУРГАС - НАМЕРЕТЕ ДЕТСКА ГРАДИНА ЗА СВОЕТО ДЕТЕ

slide 1 slide 2 slide 3

Захранването

Захранването от 4 до 6 месеца

Захранването на бебето е труден етап, както за майката, така и за бебето. Затова, то трябва да започне бавно и постепенно. За да може това да се случи по най-добрия начин, е добре да започнете от рано.
Още на 4 месеца, храносмилателната система на бебетата е достатъчно развита, за да може да преработи някои видове храни. Имайки предвид крехката възраст на детето и факта, че храносмилането му трябва още да се развива, ние трябва да бъдем внимателни и да започнем с малки количества.


Бебетата започват да се нуждаят и от други хранителни вещества в периода между 4 и 6-месечна възраст. Важно е да се започне бавно и внимателно. Няма нужда от бързане. Давайте на своето бебе един плод или зеленчук на едно ядене и не смесвайте различни храни. По този начин по-лесно ще установите причинителя при евентуални реакции към някоя от храните. Започнете със зеленчуците от самото начало. По този начин ще привикнете вашето дете и към различни от сладките вкусове (кърма и плодове). Пробвайте с различни зеленчуци (сурови и варени, но не преварени). Наблягайте на сезонните и местни продукти, в които е по-вероятно да срещнете полезни съставки.

Реакции към храните. Ако вашето дете получи някаква реакция срещу някоя храна, изчакайте 8 седмици и след това опитайте отново. Храносмилателната система на вашето дете, може би вече ще е способна да се справи с нея. Ако вашето дете системно отказва или избягва някой вид храна просто я премахнете от менюто и опитайте отново след няколко седмици. Може би тогава нещата ще са различни.

Количество на храната. В началото е възможно вашето дете да яде само по 1 / 2 лъжички от някое ястие или пък да изяде цял плод или пюре. Това е строго индивидуално и зависи от вашето дете. В началото, давайте на бебето толкова, колкото то иска. Ако започне да се дърпа и отказва да яде, отдръпнете храната, поиграйте малко и опитайте пак. Някои бебета имат нужда от почивки по време на храненето. Ако пък отново се дърпа, оставете останалото за следващото ядене.

Следващите таблици са лесен източник на информация за това какво и кога да даваме на бебето. Не пропускайте и да прочетете здравословните техники за готвене, особено когато става въпрос за малките бебета.

 

Първата твърда храна в менюто.

През първите 2 седмици на 4-тия месец.


 

След 3-тата седмица на 4-тия месец.


Реклама