ДЕТСКИ ГРАДИНИ ® КАТАЛОГ ДЕТСКИ ГРАДИНИ В СОФИЯ, ДЕТСКИ ГРАДИНИ ВАРНА И БУРГАС - НАМЕРЕТЕ ДЕТСКА ГРАДИНА ЗА СВОЕТО ДЕТЕ

slide 1 slide 2 slide 3

Актуални въпроси за новороденото

Актуални въпроси за новороденото.

Колко често да стерилизирам залъгалката и шишетата на бебето?

За най-малките бебенца е важно шишетата, бибероните и залъгалката да се стерилизират преди всяка употреба, като преди това добре се измиват под течаща вода. Ако залъгалката падне на земята по време на разходка, веднага я подменете с друга (резервна). В никакъв случай не слагайте мръсния биберон в устата на бебето – по този начин ще внесете в организма му бактерии и нечистотии. Много често майките облизват падналия биберон и след това го връщат в устата на бебето. Това е абсолютно недопустимо. Както и никога не топете биберона-залъгалка в мед или захарни разтвори ,защото това променя средата на устната кухина и е възможно да се развият гъбички в устата на бебето.

На какво да обръщам внимание в грижата за пъпчето?

Най-важното е пъпчето да е винаги идеално сухо. За тази цел трябва да третирате мястото с антибиотична пудра при всяка смяна на пелените. Ако по време на баня няколко капки вода попаднат върху него, не се притеснявайте. Вземете чиста кърпа и внимателно попийте. Почистете с памуче с 95° спирт.
Пъпчето трябва да падне само до 14-ия ден след изписването. Ако продължава да кърви, задължително се консултирайте с педиатър.

Когато бебето заплаче, веднага ли да го взема на ръце, или първо да се опитам да го успокоя?

През първите 4-6 седмици е добре да вземате на ръце бебето, ако плаче продължително (повече от пет минути). След това бихте могли да го оставяте да плаче малко по-продължително. Важно е детето да не е с усещането, че е изоставено. Понякога е напълно достатъчно да му говорите с успокояващ тон. Така то ще знае: мама и тате са винаги до мен, когато имам нужда от нещо.

Да пазя ли тишина, докато бебето спи?

В никакъв случай. Говорът (но не и викането) и шумовете действат по-скоро успокояващо на бебето. Ще направите услуга и на себе си, и на него, ако не ограничавате шума в дома си. Децата, отглеждани в тишина, са по-нервни и по-чувствителни към шума.

Какъв биберон да избера: силиконов или каучуков?

Препоръчват се бибероните от естествен каучук, макар че имат по-къс живот от силиконовите. Каучукът е по-мек и еластичен от силикона и бебето използва по-малко усилие да суче. Освен това каучукът запазва температурата на течността. Изборът на биберон зависи изцяло от вашите предпочитания. Много по-добре за бъдещите зъбки и захапка на бебето е да свикне да се успокоява с биберон-залъгалка вместо с пръстче (най-често палеца).

Трябва ли да оригваме бебето след всяко хранене?

Важно е бебетата винаги да се оригват след хранене. Ако детето суче спокойно, то поема минимално количество въздух и вероятно невинаги се оригва. След хранене вземете бебето на ръце, подпрете го на рамото си и го погалете по гръбчето, за да върне обратно поетия въздух. По-лакомите бебета гълтат повече въздух по време на хранене и се оригват по-лесно и шумно.

Кога за първи път да изкъпя бебето?

Ако пъпчето вече е паднало, значи е време за първата баня. Обърнете внимание на това температурата на водата да е приятна на пипане (направете теста с лакътя – там кожата е изключително тънка и топлочувствителна, за разлика от кожата на дланите). Достатъчно е да къпете бебето три-четири пъти седмично. Ако имате желание, след банята може да направите леко масажче на бебето (от главата до петите).

Кога да изведа бебето за първи път на разходка?
Първите десет дни от живота на бебето е най-добре да преминат в домашна обстановка (същото важи и за родилката). Разбира се, може да излизате на въздух за няколко минути, ако атмосферните условия го позволяват. През студените месеци бебето ще се чувства най-добре, ако по време на разходка е в бебешката количка с топло чувалче. Отменете разходката, ако е много ветровито, мъгливо или прекалено влажно.

Реклама