ДЕТСКИ ГРАДИНИ ® КАТАЛОГ ДЕТСКИ ГРАДИНИ В СОФИЯ, ДЕТСКИ ГРАДИНИ ВАРНА И БУРГАС - НАМЕРЕТЕ ДЕТСКА ГРАДИНА ЗА СВОЕТО ДЕТЕ

slide 1 slide 2 slide 3

Грижи за детските зъби

огато първото зъбче на детето се покаже, радостта вкъщи е голяма. С появата на второто, третото, следващото, основната цел на родителите е да научат детето на правилна зъбна хигиена. В същото време те биват обхванати от притесненията за първия преглед на малчугана при зъболекаря.

Кои са първите стъпки, които трябва да предприемат родителите?

В кърмаческия период в устата на детето се натрупват хранителни остатъци, които трябва да бъдат премахнати, защото предизвикват появата на инфекция с кандида (млечница).

Профилактиката срещу това заболяване се състои в ежедневно почистване на устната лигавица след кърмене или хранене. Почистването се извършва с разредена с чешмяна вода кислородна вода в съотношение 1:1.

Майката навива марля, напоена в този разтвор, около пръста си и с него обтрива лигавицата. След пробива на първото зъбче почистването на зъбните повърхности трябва да продължи по същия начин.

Как е най-правилно да се мият зъбите и има ли значение дали става дума за млечни или постоянни зъби при грижата за детски зъби?

Ранната детска възраст - от 1 до 3 години, е времето, когато трябва да започне миенето на зъбите с четка и паста. Тъй като в тази възраст децата са твърде малки, родителите трябва почти изцяло да помагат на децата. Трябва да се използват детски пасти и четки, подходящи за възрастта.

След шест годишна възраст, когато започва смяната на млечните зъби с постоянни, трябва да започне и използването на конци за зъби, гелове и разтвори за плакнене. След 12-годишна възраст родителите трябва да оказват контрол на запазване на придобитите навици за орална хигиена.

Кога най-рано трябва да се посети детският зъболекар? 
Краят на първата година на детето е времето за първо посещение при стоматолог.

Колко често трябва да се посещава детският зъболекар? 
Необходимо е детският зъболекар да се посещава два пъти годишно за профилактичен преглед, а при необходимост от лечение и по-често.

зъболекарски кабинет

Можете ли посъветвате родителите как да предразположат детето за преглед при зъболекар?
Детският стоматолог може да посъветва родителите да доведат детето с опознавателна цел, за да се запознае детето с обстановката в кабинета. Опознаването трябва да бъде под формата на игра. Родителите трябва предварително да обяснят на детето защо го водят на зъболекар и да не му прехвърлят собствените си негативни емоции от посещения при стоматолог.

Кои са най-често срещаните дентални проблеми при децата?
Най-често срещаните дентални проблеми са зъбният кариес и зъбно-челюстните деформации. Към тях могат да се причислят и зъбните фрактури при млечни и постоянни зъби при падане, удар и други инциденти.
 

Какви са възможните усложнения от нередовно посещение на зъболекар или от ненавременно отстраняване на кариес? 
Нередовното посещение при стоматолог води до занемаряване на съществуващите проблеми със зъбите - най-често кариес, а оттам много бързо се стига до проблеми с нервите на зъба (пулпити) и абсцеси.

Кога е най-препоръчително да се сложи шина – преди смяната на всички млечни зъби или след това?
Най-подходящото време за лечение на зъбно-челюстни деформации с шина е в периода на смяна на млечните с постоянни зъби, т.е. в периода на смесено съзъбие.

Каква е разликата между шина и брекети и кой е по-добрият вариант за детето?
Шината представлява снемаем апарат при временни или постоянни зъби, докато брекетите се фиксират върху зъбните повърхности само на постоянните зъби. В зависимост от състоянието и деформацията се предпочита едното или другото средство.

Какви профилактични грижи трябва да се полагат за детските зъби, за да са здрави по-дълго време?
Профилактиката обхваща поддържане на адекватна орална хигиена, правилен хранителен режим и адекватна ендогенна и локална флуорна профилактика.

Колко важни за здравите детски зъби са правилните хранителни навици?
Правилните хранителни навици са едни от основните предпоставки за изграждане и поддържане на здрави детски зъби. На първо място храненията трябва да се ограничат до 3 или най-много 4 на ден и да се избягват междинните хранения, защото многократното излагане на детските зъби на влиянието на кариесогенни храни води до бързото им разваляне.

хранителни навици

Кои са храните, които децата трябва да избягват? И съответно да приемат ежедневно? 
Децата трябва ежедневно да приемат зърнени храни (хляб, макарони, ориз, царевица), които съдържат въглехидрати (полизахариди). Те не се разграждат директно в устата и нямат директно киселинно въздействие върху зъбите.

Много важно е децата да приемат млечни продукти (прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал), в които се съдържат протеини, както и калций, фосфор, казеин. Плодове и зеленчуци също трябва да се приемат ежедневно.

Трябва да се ограничи до минимум приемът на прости захари като сладкиши, бонбони, близалки, сладолед, торти. Предпочита се да се дава шоколад, тъй като съдържа мляко и какао, като десерт след основните хранения.

Относно течностите е важно да се знае, че най-добрата течност за детето е водата. Сокове и газирани напитки се допускат само в основните хранения.

Истина или мит е, че прекалената консумация на шоколад и сладки изделия разваля по-бързо зъбите?
Истината е, че прекаленият прием на сладки изделия по време и в междинните хранения, разваля по-бързо зъбите.

 

Съдържащите се в тях прости захари се разтварят директно в слюнката до киселини, които извличат калция и фосфора от зъбите и причиняват кариес.

Вашите практични съвети за здрави детски зъби /ако има други извън зададените въпроси…/
Освен оралната хигиена и правилните хранителни навици значение за здравето на детските зъби има и провеждането на флуорна профилактика. Тя се изразява в приема на флуорни таблетки в зависимост от възрастта на детето и консумиране на минерална вода, богата на флуор. Този прием трябва да бъде предписан и контролиран от детски зъболекар. Освен този начин на флуорна профилактика се препоръчва и използване на пасти за зъби с флуор, гелове, флуорни лакове, които също се назначават от стоматолог.

Реклама