ДЕТСКИ ГРАДИНИ ® КАТАЛОГ ДЕТСКИ ГРАДИНИ В СОФИЯ, ДЕТСКИ ГРАДИНИ ВАРНА И БУРГАС - НАМЕРЕТЕ ДЕТСКА ГРАДИНА ЗА СВОЕТО ДЕТЕ

slide 1 slide 2 slide 3

Лечение на грипа при децата

Игрите в снега са любими на децата от детската градина до късна училищна възраст (много възрастни далеч над училищната възраст обичат не по-малко игрите в снега).

Тичане, скачане, ангели в снега, бой със снежни топки, от което следва изпотяване, дишане продължително на студен въздух, кихане, кашлица, повишена температура.

Поради тесния контакт при игра, заразяването с грип в детска възраст се осъществява лесно, бързо и лавинообразно. Неслучайно в грипния сезон епидемиите стартират именно от детските градини и училищата. 

Изключително важно е навреме да разпознаем отличителните белези на болестта, а именно: 

остро начало, в рамките на няколко часа след контакт с болен или здрав заразоносител

висока температура, като при малките деца съществува риск от фебрилен гърч

кихане, суха кашлица, запушен нос или изразена секреция от носа

отпадналост: децата с обикновена, банална настинка си играят, активни са, докато децата, болни от грип, са в леглото, отпаднали, унесени

болки по цялото тяло

при по-малките деца често се наблюдават и прояви от страна на храносмилателната система, като например гадене, повръщане, диария

Своевременното разпознаване на грипа и започване на адекватно лечение, Ви гарантира благоприятен изход от състоянието. 

Основните медикаменти, използвани за лечение на грип при деца, принадлежат към така наречените антивирусни средства и представляват противогрипни препарати. 

В детска възраст одобрени за употреба са оселтамивир и занамивир. 

Оселтамивир осъществява своите ефекти посредством потискане на определени вирусни ензими, което предотвратява разпространението на грипния вирус в организма и развитието на тежка клинична картина. 

Препаратът е подходящ за лечение при деца на възраст над две седмици (новородени), като може да се използва и с превантивна цел, при контакт на детето с болен от грип. 

С профилактична цел препаратът е подходящ при деца на възраст над една година, до 36 часа след контакта с болен. 

Медикаментът се предлага под формата на орална суспензия (сироп), особено подходяща при малки деца и под формата на капсули за перорална употреба.

 В ситуацията на грипна епидемия препаратът бързо се изчерпва от аптечните мрежи и може да не откриете суспензията например. 

Ако детето Ви е малко и не може да преглъща капсулите цели, можете да разтворите съдържанието им в подсладен разтвор (за да прикриете горчивия вкус на лекарството).

 За целта е необходимо да определите точната доза, която е необходима на Вашето дете, като това се осъществява въз основа на неговото тегло. Съществуват капсули с различна доза от медикамента (най-често 30, 45 и 75 милиграма). При децата над 40 килограма стандартната доза е 75 милиграма. 

Необходимо е да отрежете върха на капсулата с остра ножица и да изсипете съдържанието в малък съд. След това добавяте една чаена лъжичка (5 милилитра) подсладен разтвор (вода и захар) или сладка храна (например шоколадов сироп), като е необходимо детето да приеме цялото количество наведнъж. 

Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт как да подходите в случай, че се касае за кърмаче или дете с тегло под 40 килограма. 

Предозирането крие рискове от токсични прояви, а приемът на по-малка от необходимата доза може да не е достатъчно ефективен спрямо инфекцията. 

Оселтамивир като цяло се отличава с ниска токсичност и рядко води до развитие на нежелани странични реакции. 

В детска възраст най-често са налице гадене и повръщане, които може да профилактирате като давате медикамента след прием на храна (не на гладно). 

Изключително рядко може да се наблюдава главоболие, коремна болка, конюнктивит, възпаление на ухото, кожни прояви. 

Ако Вашето дете проявява някои от изброените нежелани реакции, задължително се обърнете към Вашия лекар. 

Занамивир е препарат, който противодейства на грипния вирус аналогично като оселтамивир (потиска вирусния ензим невраминидаза и така предотвратява разпространението на причинителите) с основната разлика, че се прилага инхалаторно. По тази причина употребата му при деца под пет годишна възраст не се препоръчва. 

Препаратът се прилага с повишено внимание при деца с подлежащи респираторни заболявания, като например бронхиална астма, хронична обструктивна белодробна болест, емфизем. 

Медикаментът не е подходящ при деца с непоносимост към млечен протеин и лактоза, тъй като може да провокира алергична реакция. 

Прилага се за лечение на грип (до 48 часа след първите прояви), както и за профилактика (до 36 часа след рисковия контакт). 

Обичайната доза за лечение на грип е по две инхалации два пъти дневно в продължение на пет дни. С профилактична цел се прилагат по две инхалации веднъж дневно в продължение на десет дни. 

Медикаментът изключително рядко води до проява на нежелани странични ефекти, обикновено диария, гадене, главоболие. 

Ако забележите обрив, сърбеж, подуване в областта на лицето, гърлото или устата, задух, стягане в гърлото, задължително се обърнете към Вашия лекар. 

Симптоматично в детска възраст се прилагат парацетамол или ибупрофен, които ефективно се борят с болковия синдром и повишената температура. 

Предлагат се под различни форми (сироп, ректални свещички, таблетки), като се избира най-подходящата за конкретния случай. 

Ректалните свещички се предпочитат при кърмачета, сиропът е лесен за употреба при деца до пет годишна възраст, а по-големите деца спокойно могат да приемат лекарството под формата на таблетки. 

Противопоказана е употребата на ацетилсалицилова киселина (аспирин) при деца под 16 години, поради риск от развитие на синдрома на Reye, протичащ с тежки чернодробни увреждания, енцефалопатия и кома. 

При малки деца (на възраст под пет години) не се препоръчват масово рекламираните и любими на възрастните прахчета срещу грип и настинка, тъй като съдържат антихистамини, които не са особено подходящи в детска възраст.

 

При наличие на кашлица, се посъветвайте с лекуващия лекар за най-подходящия за състоянието на Вашето дете препарат. Употребата на медикаменти, съдържащи кодеин или декстрометорфан (лекарства срещу суха кашлица) не се препоръчва в ранна детска възраст. Алтернатива при суха кашлица са средствата, съдържащи бутамират. 

При влажна кашлица се прилагат така наречените муколитици, които подпомагат прочистването на дихателните пътища и отстраняването на събралите се секрети. Безопасни в детска възраст са амброксол (за всички възрасти), ацетилцистеин (при деца над две години), бромхексин (при деца над две години). 

Алтернативно средства за облекчаване на болката в гърлото при по-големите деца са твърдите бонбони за смучене, съдържащи мед, билки, ментол. 

За предотвратяване развитието на усложнения и ускоряване на оздравителния процес Ви препоръчваме: 

ограничете контактите: препоръчително е детето да остане под "домашен арест" поне 24 часа след нормализиране на температурата. Контактът с други деца крие риск от разпространение на болестта и развитие на вторична бактериална инфекция

достатъчно сън и почивка: за възстановяване силите на организма е необходимо да осигурите на детето си дори малко повече от нормалното време за спане

 хигиената е важна: това включва редовно измиване на ръцете и лицето, проветряване и почистване на помещенията, измиване на играчките, избягване на използването на общи играчки с други деца, като е необходима завишена хигиена и от страна на родителите

 

здравословно хранене: пресни плодове и зеленчуци, всеизвестната пилешка супа (която е доказано, че оказва изключително благотворен ефект при простуда и грип)

достатъчен прием на течности: особено под формата на топли напитки, като например подсладен чай

Подробна информация за алтернативните средства за симптоматично лечение на грип при деца може да намерите на:

 

Безопасни домашни средства срещу симптоми на простуда и грип при детето

Ваксина против грип се назначава при всички деца на възраст над 6 месеца, а също и на родителите в случай, че детето е по-малко или страда от хронични подлежащи заболявания.

 

При малките деца и особено при наличието на рискови фактори без значение от възрастта (като например сърдечни, храносмилателни, бъбречни, метаболитни, ендокринни, неврологични нарушения и подлежащи заболявания) е необходимо ежегодно ваксиниране на детето срещу грип.

 

Най-добрият период за ваксинация е един до три месеца преди очаквания грипен сезон, като за нашата страна се препоръчва ваксиниране в месеците октомври или ноември.

 

Противогрипните ваксини се прилагат мускулно, подкожно, като има разработени форми и за назална употреба.

 

Най-ефективното лечение при грип както при деца, така и при възрастни, е профилактиката, състояща се в целогодишно укрепване на имунната система и ваксиниране срещу очакваните щамове на грипния вирус.

 

Консултирайте се с Вашия лекар (педиатър) преди да започнете какъвто и да е вид лечение.

 

Самоинициативите може и да са ефективни при възрастните, но при децата безразборният прием на медикаменти крие сериозни рискове.

 

 

 

Реклама