ДЕТСКИ ГРАДИНИ ® КАТАЛОГ ДЕТСКИ ГРАДИНИ В СОФИЯ, ДЕТСКИ ГРАДИНИ ВАРНА И БУРГАС - НАМЕРЕТЕ ДЕТСКА ГРАДИНА ЗА СВОЕТО ДЕТЕ

slide 1 slide 2 slide 3

Антибиотиците и децата

Колкото и да "ритаме" срещу антибиотиците, те могат да спасят живот, стига да се дават когато трябва и както трябва. И да направят много пакости в останалите случаи.

Дори децата знаят как те могат да увредят много органи, да унищожат нормалната флора на организма, да предизвикат тежки алергии. Но големият проблем е, че при безразборното приложение на антибиотици бактериите развиват резистентност, което означава, че си изработват защитни механизми за оцеляване на антибиотичната атака. Така антибиотиците престават да действат.

Първият антибиотик, пеницилина, който предизвиква революция в медицината в началото на миналия век вече почти не се използва в този си вид, защото не действа на инфекциите. Ако продължаваме да приемаме антибиотици с лека ръка, след 15 години ще умираме от пневмония и менингит, защото няма да има с какво да ги лекуваме.

А и фармацевтичните фирми предпочитат да влагат милиони за производството на нови лекарства, които се пият с години (например за високо кръвно, диабет и т.н.), а не за антибиотици, приемани по 7 дни веднъж годишно. Затова към антибиотиците трябва да се отнасяме изключително отговорно, за да ни служат вярно.

Не давайте на децата антибиотици при вирусни инфекции!

Вирусите са най-честите причинители на инфекции в детската възраст. Родителят се стряска от високата температура и отпадналото дете и търси спасение чрез антибиотици. Но трябва да се знае, че антибиотиците не действат при вирусни инфекции. Антибиотиците не понижават и високата температура, която е характерна за вирусните инфекции. Те са ефикасни само при бактериални инфекции, които понякога настъпват като усложнение четвъртия-пети ден след началото на вирусната инфекция.

Не се самолекувайте!

 

Използвайте антибиотик само по лекарско предписание. Всеки антибиотик действа на определени бактерии и само лекарят може да прецени кой е най-подходящият за вашето дете. Най-точно подходящият антибиотик се определя с посявка и антибиограма, но тя става за 3-4дни, много време за болното дете.

Ако дозата е ниска или лечението се спре рано, антибиотикът няма да действа или ще създаде резистентност. Не спирайте самоволно антибиотика, продължителността на приема зависи от заболяването и обикновено е 5-10 дни. За избягване на дисбактериоза, е удачно приемане на пробиотик.

По-скъп антибиотик не означава по-добър.

По-скъпи са оригиналните продукти, защото за изследванията и производството им са вложени много средства. Спазвайте стрикно указанията за употреба!

Към всеки антибиотик има подробно указание как се приема. Широкоразпространена заблуда е например, че лекарства не се пият на празен стомах. Напротив, много от тях се свързват с храната и не се усвояват добре от организма. Други не се приемат заедно с мляко, грейпфрут и т.н.

Повечето от антибиотиците за малки деца са на гранули, които се разтварят с вода с определена температура. Ако не ги разтворите точно, дозата се променя. Пак в листовката ще прочетете за страничните действия на медикамента. Ако се появят такива, спрете антибиотика и уведомете лекаря.

Реклама