ДЕТСКИ ГРАДИНИ ® КАТАЛОГ ДЕТСКИ ГРАДИНИ В СОФИЯ, ДЕТСКИ ГРАДИНИ ВАРНА И БУРГАС - НАМЕРЕТЕ ДЕТСКА ГРАДИНА ЗА СВОЕТО ДЕТЕ

slide 1 slide 2 slide 3

Децата и хепатитът

Хепатит А е наричан „болест на мръсните ръце", което създава погрешното впечатление, че ако спазваме добра хигиена сме направили достатъчно, за да се предпазим. Истината е, че дори и при отлична хигиена, ние не можем да отговаряме за хигиената на хората, с които общуваме, които приготвят нашата храна или докосват същите предмети. Инкубационният период на хепатит А стига до 45 дни, което означава, че е лесно да се заразим от човек, който също не подозира, че вече е заразоносител.

 


Според статистиката, в България най-често децата на възраст от 5 до 9 години се заразяват с вируса на хепатит А. Причината за това се крие най-вече във факта, че изведнъж почувствали се големи и независими, вече първокласници, улисани в игри и спорт, децата често делят общо шише с вода. В училищния стол също е изкушаващо да се разменят прибори и да се опитва чуждата храна. Освен това и нерядко в училищните тоалетни липсват топла вода и сапун и така дори децата да са научени на добра хигиена, не могат да я спазват извън дома си.

Заразяването става изключително лесно, например чрез:  

  • Общи шишета/прибори за хранене в детската градина, гърнета
  • Предмети, разнасяни от кучета по детските площадки
  • Опитване на чужда храна
  • Лапане и облизване на предмети от бита или играчки
  • Игра със сняг (и неговото поглъщане)
  • Сурови плодове и зеленчуци, салати, дюнери, сандвичи, морски храни като миди, риба
  • Питейна вода от заразен източник
  • Ледени кубчета в напитката

 

 Когато децата се заразят, те лесно могат да предадат вируса на цялото семейство или пък заразата да се разпространи в детските колективи в яслата, градината или училище, където контактът между децата е много близък.

 

Симптоми

 

В повечето случаи малките деца до 5 години боледуват леко и често безсимптомно от хепатит А. При 70-80% от заразените липсва най-ясният признак - пожълтяването. Симптомите, когато са налице, по-скоро наподобяват грип или стомашен вирус: започват с гадене, повръщане, отпадналост, кашлица, хрема, невисока температура - до 38 градуса. Може да се появят и главоболие, мускулни болки, влошен сън, болки в дясното подребрие, стомашно разстройство. Тези симптоми преминават в рамките на 3-5 дни! Урината може да потъмнее до цвят на бира. В такъв момент вие се притеснявате за него, но не знаете, че опасността е много по-голяма за вас, за родителите, за баткото, сестричката, за баба и дядо. Инкубационният период на хепатит А е от 2 до 6 седмици и точно тогава болният е най-заразен. А при подрастващите и възрастните заболяването протича много по-тежко с много по-фатални последствия. Хепатит А не преминава в хронична форма, но преболедувалият не е застрахован от заразяване с други видове вирусен хепатит.

 

Единствената сигурна защита срещу хепатит за вашето дете и за цялото семейство е ваксинирането. Всички деца, родени след 1992 г., са ваксинирани срещу хепатит В веднага след раждането си още в родилния дом. За тях е препоръчителна ваксинация срещу хепатит A. За родените преди 1992 г. е препоръчителна ваксинация срещу хепатит А и В.

 

Хаврикс е първата в света ваксина срещу хепатит А, а в България е регистрирана и се прилага от 1998 г. Тя е подходяща за деца и юноши от 1 до 18г. Пълният имунизацонен курс се състои от 2 дози, като втората се поставя от 6 до 60 месеца след първата, а наличните данни предполагат, че най-малко 97% от ваксинираните ще бъдат защитени и 25 години след ваксинацията! Хаврикс се препоръчва за ваксинация на хора, били в контакт със заразоносител, защото ваксината изгражда по-бърза защита срещу заболяването, отколкото е средният инкубационен период. Повече за заболяването и ваксините може да прочетете на www.vaksini.bg

 

Няколко причини да ваксинираш себе си или детето си срещу Хепатит А:

 

1) Вирусът на хепатит А е най-разпространеният вирусен хепатит (75% от всички хепатити). Само 13% от хората на възраст до 20 години в развитите страни (напр. Северна Европа) са се срещали с вируса на хепатит А и имат изграден имунитет срещу него.

 

2) Той се предава изключително лесно и е устойчив на външната среда: при температура от 100 градуса, умира след 5 мин., а  замразен  при минус 20 градуса издържа с години. Децата са едни от най-застрашените от заразяване с хепатит А, защото понякога по време на игра в устата им попадат замърсени играчки, предмети, храни и прибори.

 

3) При децата, инфекцията с хепатит А по-често протича безсимптомно, поради което те неподозирано и лесно могат да предадат вируса на цялото семейство: родители, брат, сестра, баба, дядо и т.н.

 

4) Няма специфично лечение за хепатит А. Ако болният бъде диагностициран, той се изолира в инфекциозно отделение, за да се ограничи разпространяване на заразата сред близките и контактните му.

 

5) В затворени колективи като детските ясли, градини, училища, училищни лагери и др. рискът от избухване на епидемия от хепатит А е по-голям поради по-близкия контакт между децата.

Реклама