Как да се освободим от памперса

  • Печат

Махането на памперса една от неизбежните и особено важни задачи в израстването на детето.
Съществуват много мнения по въпроса кое и кога е правилно и неправилно. Всеки родител обаче, сам за себе си може да прецени дали е дошъл момента и за него и за детето.
Няма да се лъжем, че ако детето е готово, но родителите или хората, които го гледат през по-голямата част от времето (ясла, баба или детегледачка например), не са, мисията ще е неуспешна.


Друга особеност, която не бива да забравяме е, че децата се променят постоянно, още повече във възрастта между 2 и 3 когато е особено бурно интелектуалното им развитие. Днес може да иска едно, но утре, макар и да може да го прави, да отказва. И не само това …
Факт е, че има родители, които са изключително стриктни в опитите си, да махнат памперса. Всеки час слагат детето на гърне, или пък на всеки 5-10 минути го питат, дали има пиш.
В това няма нищо лошо, даже е похвално. Но не така стои въпроса с работещи и откъснати от детето си родители през по-голяма част от времето.
И идва въпроса тогава, кога ли ще махнем памперса? Часовете вечер са не повече от 2-3, а уикендите залисани от времето заедно, забравяме за този не маловажен режим.

Как да си помогнем обаче? Има няколко варианта:

  • Настояваме, детето да се слага на гърне всеки час
  • Оставяме детето по гащи дори в яслата (естествено през топлия сезон, а сега вече е удачен момент), и пращаме повечко дрешки за смяна. Ако ви връщат гащите непокътнати, ясно е, че там не желаят да ви съдействат.
  • Говорим на детето постоянно за пишкане в гърнето, но не и да му се караме, ако вече се е напишкало (това си е наша отговорност, ако детето се е напишкало и ние като родителите си носим последиците). Ние сме решили да оставим детето по гащи и винаги има рискове то да се изпусне.

Отклонение: Виждала съм много грозни картинки на майка, която крещи на детето си, затова, че се е напикало за 3-ти път, от както са навън … Вие няма как да го промените това, че то вече се е напишкало. Само ще го унижите и притесните. Поговорете с него за следващия път, но не и да му се карате. Безсмислено е и дори е вредна подобна реакция.

  • Вариант е, да слагате над гащичките памперс. Така ще усети макар и за кратко мокрото. Тук има противоречиви мнения по въпроса. Но ако побързате да смените гащичките бързо, то ще свикне, че е хубаво да е сухо. И малко по малко, ден след ден, ще му хареса повече. А памперса просто попива течността и то дори не усеща какво се случва.
  • На всеки 5-10 минути питаме детенце, дали има пиш. Не трябва да забравяме питането. Особено ако детето е над 2 години и много добре знае какво е това и може дори да го каже. Те се залисват, заиграват и забравят.

Всъщност, най-важното е, да имаме търпение за това.