ДЕТСКИ ГРАДИНИ ® КАТАЛОГ ДЕТСКИ ГРАДИНИ В СОФИЯ, ДЕТСКИ ГРАДИНИ ВАРНА И БУРГАС - НАМЕРЕТЕ ДЕТСКА ГРАДИНА ЗА СВОЕТО ДЕТЕ

slide 1 slide 2 slide 3

Полезни съвети за родителите за детските играчки на бебетата и децата

Играчки за по-големи бебета и малки деца 

 

Не изхвърляйте малките пластмасови бутилки от вода или безалкохолни напитки, които са с винтови капачки (децата не могат да ги отбият). В една сипете малко вода, оцветена с няколко капки сироп или вино; в друга сложете шепа конфети или нарязана на ситно цветна хартия; в трета - фин пясък, ориз, ситни макарони, дребни шарени камъчета (като за аквариум) и т. н. 

 

Вземете от магазин за битови електроуреди голям кашон, в който е била опакована готварска печка или друг уред. Поставен в стаята на детето и старателно украсен от вас, според случая кашонът ще му служи за колибка. влак, тунел, скривалище и т. н.

 

Простички и забавни играчки можете да направите от най-обикновени картонени кутии от хранителни продукти (сладкиши, макарони и др.). 

 

Облепете ги например с тапет. Детето ще си играе с тях на какво ли не: на кубчета, на кукли или просто ще ги реди в кухнята, докато готвите. Малките деца не могат да играят с нормалните топки - все още са непохватни и затова повечето време тичат след тях, вместо да ги подхвърлят. Ще им е много по-приятно да се забавляват с малки платнени торбички (от изкуствена или здрава памучна тъкан), които сте напълнили с пясък, леща или боб и здраво сте зашили. Голямото им предимство е, че след като паднат, „топ-ките" остават на място.

 

Можете да предложите на детето си многобройни игри с торбичките и така да поддържате непрестанно интереса му: да ги хвърля през обръч; да улучва кошче, поставено на три крачки разстояние и т. н. Играчките, които се дърпат, са любими на всички деца, когато се учат да ходят. Ето няколко идеи как да ги направите сами! 

 

Завържете връвчици на една или на няколко дрънкалки. Така те стават по-живописни и по-интересни. Вземете цилиндрична пластмасова кутия с капак. С нагрята игла пробийте по една дупка на дъното и на капака й. През дупките прекарайте връв и я завържете. С нея детето ще дърпа играчката. Вътре поставете топчета да дрънчат, когато то влачи кутията по земята. Съберете повечко празни макари и ги нанижете на дълга шарена връв. След това я завържете като гердан.

 

Вземете метална кутия от бонбони, бисквити или някаква безалкохолна напитка. Завържете я здраво с красиви панделки. Промушете през вътрешността й или завържете на нея тънки връвчици и дрънкалка или звънче, които ще вдигат шум при всяко движение.

 

С подръчни материали, малко време, сръчност и фантазия можете да направите и други играчки. От вашата находчивост и въображение зависи колко забавни ще са.

 

Детските играчки могат да бъдат хубави, дори правени и от вас 

 

Вземете най-обикновена кутия за обувки. Изберете няколко предмета, които детето ще трябва да поставя в нея: кубче, топка за тенис или пинг-понг, кибритена кутия и т. н. На капака на кутията изрежете дупки с формата на всеки от предметите, но малко по-широки от тях. Не е необходимо да изрязвате всички дупки наведнъж. Може да започнете с кръглите предмети, защото се поставят по-лесно, а следващите дупки да направите едва когато детето започне да се справя добре със задачата.

 

Играта на двойки е много забавна и в същото време развива интелекта. Изрежете от списания и каталози снимки или рисунки. Залепете ги на еднакви картонени квадрати (6x6 см). След това накарайте детето да подрежда едно до друго две лица, два кораба, две шапки, две кучета, две коли и т. н. (няма значение, че картинките не са еднакви - нали в това е смисълът на играта). Отначало разбъркайте само две или три двойки картинки. Щом детето започне да се справя, добавете нови. В следващия етап от развитието му може да използвате картинките, за да тренирате паметта му.

 

Нанизване на обръчи на колче: това също е класическа играчка за малките, която сте в състояние да направите сами. Най-напред закрепете стабилно колчето (от дръжка на метла или от руло с тапети) на поставка от дебел картон или на дъска. Списъкът на предметите, които детето може да нанизва на него е дълъг: 

 

•обръчи, нарязани от подходящо картонено руло - например от тоалетна хартия; 

 

•капаци от кръгли кутии за маргарин с дупка в средата; 

 

•нечупливи гривни; 

 

•детски дървени халки и т. н. 

 

Поотрасналите деца обожават да промушват конец през дупки, сякаш шият или бродират. Може да направите несложни фигури, изрязани от оцветен или изрисуван дебел картон. Ако не сте кой знае какви художници, изрежете от някоя книга изображение на мечка или дърво, подлепете го с картон и изрежете фигурата по контурите. С тънко шило пробийте неголеми дупки на равно разстояние. Накрая завържете на картинката конец с ярък цвят и дайте на детето да го промушва през дупките. Лесно може да направите кегли, ако разполагате с големи пластмасови бутилки (1,5 л) от вода или други напитки. Запълнете ги донякъде със ситен пясък. Стара топка за тенис ще замени чудесно гюлето за събаряне на кеглите.

 

Вашето дете ще се забавлява много, ако му позволите да играе на „прекатур-търкул". Дайте му еднакви празни консервни кутии без капачки. Преди това се уверете, че ръбовете на отвора са загладени и не могат да го порежат. Най-напред то ще построи пирамида, а после може да я събори с топка за тенис или с платнена торбичка. Много от игрите за тази възраст целят да научат детето да реди предмети един върху друг или да ги поставя един в друг. Затова вложете известна сума за няколко кръгли пластмасови легенчета, различни по големина и цвят. Те могат да се слагат едно в друго или да се редят едно върху друго. Обърнати с дъното нагоре се превръщат в барабани, по които се удря с дървена лъжица. Лятно време най-голямото легенче би могло да се използва като басейнче, а най-малкото - като формичка за пясък. А когато детето порасне, ще ви послужат в домакинството.

 

Ако детето обича пъзлите и желаете да разнообразите заниманието с тях, направете нови. Изрежете от списание хубава снимка: пейзаж, афиш от детски филм и др. Залепете я на по-дебел картон. Отгоре покрийте снимката със самозалепващо се прозрачно пластмасово фолио. С остро ножче разрежете картинката на няколко части. Тъй като детето е малко, направете само три-четири парчета с лесни за сглобяване форми. Щом започне да се справя умело с тях, частите могат да станат по-дребни, повече на брой и с по-сложна форма.

 

Ако косите на куклата са разрешени и не могат да се срешат, не посягайте с гребена и не ги скубете. Постъпете като с малкото дете: измийте ги с шампоан, изплакнете ги, а след това ги намажете с мъничко балсам. Така лесно ще оформите прическата, Съществуват точно определени норми за безопасност и надеждност на играчките. Ваше задължение е да проверите дали купуваната от вас играчка отговаря на тях. Освен тези правила, и изискванията на здравия разум, има и още някои неща, които не бива да забравяте.

 

Не оставяйте детето да си играе с предмети, по-малки от юмручето му. Не използвайте вещи с дълги връзки (над 25 см), остри ъгли, ръбове или предмети, които могат да се развинтят и счупят на по-малки парченца и детето евентуално да ги глътне или да се нарани с тях.

 

Накрая още един практичен съвет: избягвайте трудно миещите се играчки. Онези, които могат да се поставят в пералнята или съдомиялната машина, се поддържат най-лесно.

 

Детето има много пъзели и често се чудите как да отделите разбърканите елементи или да разберете от кой точно пъзел е частта, намерена под креватчето. Ще решите проблема, като преди да го пуснете в употреба, надпишете гърба на частите с определена цифра или буква. Така лесно ще разделяте различните мозайки и ще прибирате разпилените им елементи.

 

Изборът на първата кукла не е проста работа. Колкото е по-обикновена обаче, толкова повече детето ще си играе с нея. Не я купувайте много голяма: детето трябва да може да я държи в ръце като бебе и лесно да я обръща. Затова размерът й следва да е, колкото ръката на детето до лакътя. За най-малките подхождат два вида кукли. Едните са гумените - могат да се мокрят, и да се къпят във ваничката, другите са „парцалените" - много са приятни за гушкане и са лесни за обличане.

 

Готовите кукленски дрехи трудно се обличат и събличат. С няколко парцалчета, самозалепваща се лентичка или ластик може лесно да направите широки, лесни за обличане дрешки без копчета: пелерина пончо, ръкавички без пръст, жакети без закопчаване, поли на ластик, шалове и т. н.

 

Има и друг начин да се измайсторят лесни за обличане кукленски дрехи. Използвайте скъсани или омалели чорапи. С ножицата направете дупки за ръцете и главата и прекрасно падащата рокля-чорапче е готова!

 

 

Играчките, игрите, движението 

 

Закачете на поставката за залъгалки латексова домакинска ръкавица, напълнена със смачкана хартия; бебето ще се забавлява с тази необичайна топка, която лесно може да хваща за пръстите. 

 

Вземете две-три големи дървени халки. Завържете здраво за тях панделки с ярки, контрастиращи цветове и това ще се превърне в любима залъгалка. От стар износен пуловер или лекьосана тениска, скройте някакво животно, например голяма котка. Зашийте я и я напълнете със стари чорапи или чорапогащи. Пришийте копчета за очи и избродирайте муцунка и мустаци. Новата, лесна за изработване играчка, много ще се хареса на вашето бебе. А ако дрехата е запазила аромата на вашия парфюм, още по-добре. Над леглото на бебето сигурно има закачена малка въртележка, Ще направите удоволствието му още по-голямо, като поставите зад нея малка лампичка. Щом въртележката се завърти, светлината ще накара сянката й да затанцува на стената и бебето ще се прехласне. 

 

Личица-изненада. Вземете неголяма дървена лъжица, изрисувайте на нея усмихнато лице. Можете да залепите малко прежда или памук за коса. Обвийте картонено руло със станиол и скрийте на лъжицата в него. Застанете срещу бебето и с помощта на дръжката показвайте и скривайте личицето.

 

Реклама