ДЕТСКИ ГРАДИНИ ® КАТАЛОГ ДЕТСКИ ГРАДИНИ В СОФИЯ, ДЕТСКИ ГРАДИНИ ВАРНА И БУРГАС - НАМЕРЕТЕ ДЕТСКА ГРАДИНА ЗА СВОЕТО ДЕТЕ

slide 1 slide 2 slide 3

Принадлежности за приготвяне на детска храна

Шишетата от йенско стъкло са по-скъпи, но не се пукат при бързо загряване или охлаждане. Поради това в крайна сметка, те са по-изгодни, но тяхното гърло лесно се нащърбва и трябва да се внимава. Пластмасовите шишета не се чупят при удар, но не са подходящи за крайната стерилизация, защото се деформират.

 

При нашите условия се препоръчва да се измерва температурата на водата за къпане на децата, тъй като майките много често са склонни да къпят бебетата си в по-топла вода, което ги изнежва. Бел. ред. Въпреки че са големи. 250-милилитровите шишета могат да се използуват и за вода и сокове. Някои майки обаче предпочитат за тази цел 100-милилитрови шишета. Две-три от тях ще бъдат достатъчни. Пластмасови и каучукови биберони. Купете ги с оглед на шишетата, които ще използувате. За бебе на изкествено хранене са достатъчни 10—12, а за естествено храненото кърмаче - 5—6. Необходими са ви повече, в случай че изпуснете някой от тях на земята или не успеете да пробиете дупка с подходящ размер. Силиконовите бебешки биберони са по-скъпи, но не се развалят от изваряване и от мазнините, съдържащи се в млякото.

 

Повечето хора използуват биберони с една или няколко дупки на върха. Ако те се запушват, купете биберони с кръстовиден отвор или сами го направете.

 

Капачетата за шишетата за деца и бибероните трябва да бъдат съобразени с техния размер и брой.

 

Кофа или тенджера с капак за стерилизация на шишетата. За предпочитане е да бъде с височина 20 см и диаметър 25 см, за да побира телена кошничка с 8 вертикално поставени шишета. При нужда можете да използувате всеки друг подобен съд и сами да си направите телена кошничка. Шишетата не трябва да се поставят направо върху дъното на съда, защото могат да се спукат от топлината. При крайната стерилизация пълните с млечната смес шишета трябва да се поставят изправени. При асептичния метод шишетата се изваряват празни и могат да бъдат във всякакво положение и във всякакъв съд който е достатъчно голям, но все пак най-удобно е да се поставят също така вертикално в телена кошничка.

 

Градуиран съд за приготвяне на храната. Емайлираният еднолитров съд, градуиран отвътре, е еднакво подходящ и за два та метода. При асептичния метод можете да отмервате, разбърквате и сварявате храната в един и същ съд. При крайната стерилизация може да се използува еднолитров градуиран стък лен съд, тъй като няма да се нагрява. Ако не искате да купувате специален градуиран съд, можете да използувате всяка градуирана чашка и да разбърквате храната в обикновена еднолитрова тенджера. При нужда за отмерване можете да използувате и шишета за хранене.

 

Фуния и цедка. При асептичния метод вареното мляко сеналива в шишетата през цедка, за да се отдели каймакът. Удобни за целта са фуниите с цедка. При крайната стерилизация млякото се налива в шишетата неварено и няма нужда да се прецежда. Фунията е необходима предимно за шишетата с тесни гърла.

 

Четка за миене на шишета - необходима за шишета с тесни гърла. Шишетата с широки гърла се измиват по-лесно с четка за съдове.

 

Други предмети за приготвяне на храната не е необходимо да бъдат купувани специално. Лъжица с дълга дръжка за разбъркване. При асептичния метод дръжката трябва да бъде такава, че да не се нагрява много при разбъркването на млякото, което се вари. Комплект измерителни лъжици — за отмерване на захарта или сиропа. Нож за изравняване на захарта в измерителната лъжица (не е необходим, ако използувате сироп).

 

Преди да купувате каквото и да било за вашето дете, добре е да решите кой метод на стерилизация ще използувате. При крайната стерилиза-ция шишетата се стерилизират, след като се постави храната в тях. При „асептичния метод" храната се вари в друг съд и после се налива със стерилизирано шише.

 

Шишета за хранене на деца. Ако предварително сте решили да не кърмите бебето, набавете си поне 9 шишета (стъклени биберони) от по 250 мл. Отначало ще използувате дневно от 6 до 8 шишета за хранене и положително някое ще се счупи. Ако кърмите, купете си поне 3 - за сокове, за вода и за млечната смес (ако понякога се наложи да давате на бебето).

Реклама